flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень

07 березня 2019, 12:46

Закон України «Про доступ до судових рішень» встановлює поняття Єдиного  державного  реєстру судових рішень як автоматизовану  систему  збирання,  зберігання,  захисту,  обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень з забезпечення відкритості діяльності  судів  загальної  юрисдикції. Суди  вносять до Реєстру всі судові рішення  і  окремі  думки  суддів, викладені у письмовій формі, не пізніше наступного дня після їх ухвалення. Тому кожному громадянину належить невід’ємне право доступу для перегляду рішення, яке його цікавить.Пошук у реєстрі судових рішень умовно можна поділити на два основних напрямки. Перший – це пошук інформації по конкретній справі, а другий – це аналіз існуючої судової практики.Якщо говорити про перший варіант, то навігаційне меню даного ресурсу є досить зрозумілим і простим, адже на сайті можна здійснювати контекстний пошук і робити вибірку документів за різними параметрами, що представлені Реєстром. Проте другий варіант буде цікавий в першу чергу для фахівців юридичної сфери, який дозволяє пошук потрібних судових рішень  на основі яких можна робити висновки (аналіз). Розглянемо рекомендації користування Реєстром, які в майбутньому полегшать вам пошук потрібних документів:

  1. Пошук по точній фразі здійснюється за допомогою подвійних лапок ("") тобто, якщо ви бажаєте здійснити пошук рішення з якоїсь точною фразою або словом, вам потрібно взяти його в лапки. Приклад: "відновлення порушеного права".
  2. Пошук, якщо ви не знаєте точного номера справи, замість невідомого символу в Судовий реєстр можна написати знак питання (?). Приклад: рішення № 560/123?5/19.
  3. Пошук по основній частині пошукового слова здійснюється за допомогою зірочки (*): вона замінює один або кілька символів, проте потрібно пам'ятати, що перед зірочкою повинно бути не менше трьох символів. Наприклад, якщо потрібно знайти рішення щодо виплати пенсії, то в поле контекстного пошуку можна ввести корінь основного слова, а після нього поставити зірочку. Приклад: пенсі*
  4. Пошук одного з декількох пошукових слів здійснюється за допомогою логічного оператора OR, який обов'язково повинен бути зазначений великими літерами. Приклад: рішення OR постанова.
  5. Пошук за декількома пошуковими словами означає, що пошук буде здійснюватися одночасно по всім перерахованим словам. Однак, якщо пошук в Державному судовому реєстрі планується робити не за окремими словами, а по пошуковим фразам, то більш доцільним є використання такого логічного оператора, як AND. Приклад: визнання права власності AND нерухоме майно.

Таким чином, використовуючи зазначені рекомендації, можна досить ефективно не тільки стежити за станом конкретної судової справи, але й здійснювати аналіз існуючої судової практики, тому маємо надію, що інформація, яка викладена вище стане для вас приємним полегшенням у пошуку потрібного запиту.

Відділ аналітичного та інформаційного забезпечення